RSS
 

Posts Tagged ‘Kuliah Master’

[eurotrip] Day 4 – Zurich City Tour

26 Dec

Hari ke-4 ini diawali dengan proses tidur yang tidak begitu nyenyak. Pukul 05.15, kami musti bangun buat ngejar kereta dari Salzburg ke Zurich yang berangkat pukul 06.02 . Sempet lari-lari, dan akhirnya kita bisa naik kereta pada saat-saat terakhir. Bisa repot kita kalo ketinggalan kereta ini, kita musti nunggu 2 jam untuk kereta berikutnya dan ditambah lagi, kita sudah check out dari Yoho hostel.

Pukul 11.56, RailJet yang kita tumpangi akhirnya sampai di Zurich. Tempat yang kami kunjungi  di Zurich ini tidak terlalu jauh, rata-rata terkumpul di satu tempat, kecuali markas besar FIFA. Hari ini kita beruntung, langit biru cerah dan mataharipun bersinar, walaupun tidak menambah kehangatan, tapi cukup bagus untuk fotografi.

Tram, alat transportasi utama di kota Zurich

Spot pertama yang kami kunjungi yaitu Zurich Lake Read the rest of this entry »

 

[eurotrip] Day 3 – The Sound of Salzburg, Austria

25 Dec

Hari ke-3 eurotrip seperti biasa, diawali dengan omelan mpok eyla karena kita lelet cabut dari hostel. Kita musti kejar kereta jm 09.27 menuju Salzburg heuheuue..walhasil, kita rada keburu-buru buat berangkat ke Muenchen HBF buat ngejar RailJet. Tapi Alhamdulillah, masih jauh dari sempet buat naikin tu kereta.

Mirabel Garden

Read the rest of this entry »

 

[eurotrip] Day 2 : Explore Muenchen

24 Dec

Hari kedua ini, kami akan menghabiskan waktu untuk berkeliling di Muenchen. Kita berangkat dari Meininger pukul 09.30, berjalan kaki menuju Marinplatz sambil menikmati suasana kota yang pagi ini diguyur salju. Kita sampai ke spot pertama di Gereja St. Paulus. Khas eropa pokoknya dari arsitektur dengan menara yang tinggi dan runcing.

Read the rest of this entry »

 

[Autumn Break] Escape to Giethorn

27 Oct

Last day of autumn break, I used it to go to Giethoorn. A place in the north side of Arnhem that has a unique area like in Venice. Ducth called this place as a Venice of Holland. Boat became a primary transportation in this area.

How to get there?
I start my journey this time from Arnhem Presikhaaf Station at 8.29 used my Daagkaart ( I bought it in Den Haag last day, and cost only €12.5 and you can go anywhere in Netherland in weekend by train) headed to Steenwijk station. It takes almost 2 hours journey to get in this station.

The route more or less like this : from Arnhem Presikhaaf Station, use train to Zwolle.
in Zwolle station, change your train to the train toward Leeuwarden and stop on the Steenwijk Station
from Steenwijk, you can use bus to the Giethoorn (cost approx . € 2.4 – € 3 ), it takes only 15 minutes to reach the places.

Read the rest of this entry »

 

[Autumn Break] Burgers Zoo

17 Oct

Saturday, 16th of October 2010 :
After arrived in Arnhem from Den Haag, not too long, my friend Abdul called me. He invited me to join with him and other  Indonesian peoples in Arnhem-Nijmegen  to the Burgers Zoo. Hmm,,seems rather weird for me to go to zoo. In Mumbai, people invited me to the zoo,,huhuhu, basically, I don’t really to visiting zoo, watching animal in a cage with limited movement. But anyway, it’s much better than if I stay in a room whole day, furthermore, I can hunting for some animal photos there, not a bad idea I thing.

At 13.00, we gathered at Arnhem’s Centrum. There was 2 families and other friends from Machstrict that already waiting for us. We took the bus from Willemsplein Bus Stop used Bus No.3 destination Burgers Zoo. It took only 20 minutes to get there. Yup, here we go, we arrived now Burgers Zoo . We must buy ticket to enter the zoo. It costs € 18.50 , wew, quite expensive indeed :(

After walking around for almost 4 hours, I realize, why the ticket becomes expensive. The zoo shows various kind of  animals habitat, from desert, rimba(tropical like in Indonesia),bush, ocean, safari(like in Africa) in a big cage, and they made it similar with the original habitat, even in its humidity, temperature and soon. We just not only see animals in the cage, but also, feel their habitat. Read the rest of this entry »

 

[Autumn Break]1st Step On Den Haag

15 Oct

This week, we’ve got a Autumn Break for a week. Yup, this kind of oppurnity will never comes very often in my lecture’s schedule. 1st thing to do, I intend to visit my colleague that will back to Indonesia soon in Den Haag. I also want to visit Indonesian Embassy to get a stempel in my letter and to make self report about my arrival in Netherland.

Filmon, Me, Aris & Tita

Thusday, 14th of October
After class has been finished, I packed my stuff and went to Arnhem Central Station to catch the train to Den Haag. It was quite expensive, because I haven’t  OV-Chipkaart, so that I must buy ticket to Den Haag in full tariif..ouww that’s bad. It cost € 17.60. But nevermind, if I’m waiting my OV-Chipkaart , I think I will miss my time to spend the holiday.
I had transit in Schiphol, and change my train that headed to Den Haag HS. * Yup, like as said in train schedule , I arrived there at 19.14 and picked by my friend, Filmon Warouw, to get transit in his places.

the train is very often to be late. It only get late for 1 or 2 minutes. You can count on your trip schedule on the train schedule.
Den Haag’s view from Aris & Filmon’s room

His places was in 13th floor, and we can see quite wonderfull view of Den Haag. After take dinner accompanied by Aris n Tita, we take a walk to see night city view of Den Haag.

First time to visit that is Den Haag’s RDL (Red Light District), and even if it’s not as big as in Amsterdam, the view in this area quite make me feel suprised, indeed!hahaha. The woman in the windows, kindle with the red light lamp, try to attract people that walked surround them. I curious with how they make a transaction, so that, me and my friend try to find how it works.  Try to make conversation with one of the lady in the windows, we just ask about tarif, and you know what, it cost €50 for 20 minutes of pleasure. no bargain and no run, otherwise, the cop will take you hahaha. We continue our trip to other places. We arrived at the a Hotel that has strong correlation with Indonesia’s History, the Parlement Building. We just went trough because the rain was falling at that time.

Friday, 15th of October 2010
I went to Indonesian Embassy in Den Haag accompanied by Filmon and Dewi in early morning. We went from Den Haag HS use Trem. Arrived in embassy, I felt like home. I just directly get around to my business. It takes almost 2 hours to make it finished. We just waiting in its canteen and enjoy some coffe there.

It has been finished all, we continue to go to Scheveningen Beach. Huehue, first time I saw beach in Netherland indeed, and maybe, I’ll go here again at summer. It will be much more beatifull in its view I think.

View of Scheveningen Beach

at Scheveningen Beach

Yup, all has been done in Den Haag except Madurodam indeed. I will go there at my second visit to Den Haag in the end of this month.

I will back to Arnhem tomorrow, in early morning, to cacth the train. I wish that I still can get there on time and play futsal.

Gud Night All

 

Living in Arnhem NL

10 Oct

2 minggu sudah, ane idup di negeri orang.  Ane agak anti bahas kuliah dimarih, soalnya terlalu banyak tugas yang musti di kerjain  jadi mending ga usah dibahas deh (berusaha lari dari kenyataan) hahaha.

Akomodasi
kebetulan pas kemaren dateng, langsung di arrange ma pihak kampus, jadi alhamdulillah ndak ada kesulitan. Cuman harganya kalo di kurs rupiah, terhitung mahal. Untuk sebuah kamar di Arnhem dengan kamar mandi dalem, dapur di dalem dan tentunya tempat tidur, ane musti ngerogoh kocek sebesar 300 euro sebulan. Kalo di kurs in, mpe IDR 3.5 jutaan..Ga kebayang kalo di Indonesia, dah bisa buat nyewa apartemen dengan fasilitas kolam renang kekna :P

Indomie @ Aziatische

Makanan
Ini bagian yang ane suka, scara ane suka bet yang namanya makan hahahha..Untuk mencari makanan Indonesia disini, tidak terlalu susah, ada banyak jenis makanan Indonesia di sini, seperti : Indomie aneka rasa, bumbu-bumbu instant, saos, kecap, sambal pedas dan kawan-kawan. Banyak terdapat di toko asia, Aziatishce ataupun toko2 swalayan Tentunya dengan harga yang agak mahal dibandingin di Indonesia. Bahkan ada yang nama tokonya Indonesia bet, namanya Waroeng Baroe. Toko ini konon punyanya orang Suriname yang asli Indonesia..loh??

Harga bahan makanan disini juga terhitung cukup unik. Sayuran satu iket kalo istri ane biasa beli di depan rumah seceng, disini bisa mpe IDR 17.000 seiketnya.. Lebih murah daging, susu, keju or telor.. Jadi kalo anak2 perantauan disini pada makan keju, daging n susu, bukan sok2an tajir, tapi emang karena ngirit :P

Komunikasi
Naa ini juga yang agak aneh, karena biaya sms or telp ke nomor lokal sini, ternyata hampir sama kalo kita sms or nelpon ke Indonesia, Ane jadi ngrasa, betapa murahnya ternyata tarif telekomunikasi di Indonesia. Jadi kangen sms IDR 88 ataupun nelpon IDR 1000 per 10 menit huhuhuhu

Internet disini juga kenceng. Tercatat di kamar shared subscription ADSL dari Telfort, streaming Indonesia-Uruguay via ATHDE.net, lancar jaya. Abonemennya juga murah. 6 bulan awal cuman di charge 10 euro per bulan, dan kualitasnya jauh dibanding layanan ADSL yang dikelola operator telco di Indonesia.

** tengok ke meja, kok masih banyak tumpukan tugas hueks

 

Long Way Trip to Arnhem – Netherlands

27 Sep

Me, My Wife and Bapak

Minggu, 26 September 2010
Pukul 16.00 WIB aku mulai cek macam-macam yang perlu dibawa.  Berhubung udah mau hujan, akhirnya diputuskan berangkat ke bandara lebih awal, biar ga repot bawa macem2nya nanti. Pukul 16.20, dengan diantara istri tercinta dan bapak – yg menyempatkan datang dari Purworejo, kami berangkat ke Bandara Soetta untuk ngejar pesawat.

Nyampe Soetta setengah jam kemudian, Jakarta sore ini ga pake macet karena hari Minggu kali yak. Setelah sholat maghrib – jamak isya, kami beranjak ke terminal 2e buat cek in. Sempet ketar-ketar bagasinya kelebihan, huhuhu lumayan juga soalnya kalo mpe kena over-baggage charge, per kg nya aja IDR 350.000 …what the .. Dibekali istri tas kresek kalo-kalo kelebihan muatan, biar bisa dibongkar ditempat buat dikurangi ( daripada musti bayar over-baggage) huhuhu. Antri cek in di loket Garuda, tibalah giliranku. Ditimbang ternyata bagasiku nyampe 28.8 kg. Wadow, ppb alias pura2 bego aja dan ternyata ga kena extra charge juga ujung2nya. Duh jadi bingung ni sebenere jatah bagasi Garuda 30 kg ato 20 kg yak? Read the rest of this entry »

 

Big Big and Big Trouble Toward Departure

25 Sep

Yes,  just like the title I have written below..it’s  a big big  trouble.. I missed something that really important, especially for whom who use the service passport to go abroad..

Friday, 24th of September at 21.00
Chat with Aris, I suddenly want to check my passport, and you know what, my exit permit has been expired..Oh God..in addition, in Saturday and Sunday, Ministry of Foreign Affairs is not open. I was worried about how I pass the Immigration in Soetta Airport. If I’m not pass, my flight ticket from Jakarta – Amsterdam will be no use and of course, I must pay on my own to changet that ticket. After chat with a friend that has been in Netherlands for couple of month and of course she always make a trip from Jakarta-Amsterdam too, she told me that it will not be checked in immigration. The officer rather seldom to check that permitt and she always pass when she use service passport without exit permit. Wew,from what she said, I decided to go without that permit with  big consequences, I will late to come to campus and I must spend extra money to buy flight ticket back from Jakarta-Amsterdam. That night, I wasn’t sleep well.

Saturday, 25th of September

Early morning, I must go to Cikarang to make a presentation in a company. While I was presenting my project to client, my luvly wife call me that there’s a chance that I can get exit permit in this day..yes, in Saturday. She got information from his friend that in this day, the division in Ministry Affairs that related with exit permit would be stand by in office. She’s already get phone number of division manager too. After the number has been sent to me, I called him and told about my problem. It needed a long way of conversation, until he let me to go to his office and meet him in Saturday to get the new exit permit at 16.00-17.00 in Pejambon. Read the rest of this entry »

 

Counting Days – Persiapan Keberangkatan ke Netherlands

20 Sep

Fiuh, akhirnya, bentar lagi ane musti 1 taon ninggalin ibu pertiwi. Ninggalin kerjaan, ninggalin istri, ninggalin keluarga dan kolega-kolega tercinta di tanah air. Huks, cuman ya musti gimana, kata temen2 siy demi masa depan :)

Yup, tiket Garuda Indonesia jurusan Jakarta – Amsterdam buat tanggal 26 September malam sudah kukantongi. Semakin mendekati hari H, semakin bingung terkait apa aja yang musti di siapin. Yuk iseng-iseng nge list ulang apa yang udah dilist ma istri ane, sapa tau sambil nulis blog, jadi keingetan apa aja yang kurang.

  1. Visa + Paspor dan dokumen-dokumen lainnya
    Visa or MVV dari kedutaan Belanda sudah semenjak sebelum lebaran menempel erat di service pasportku. Tinggal ntar melapor ulang di sana dan juga bikin residence permit biar diakui sebagai penduduk sanah kali yak. Dokumen kek akta kelahiran wajib hukumnya ane bawa juga, cmn bingung kalau mau translate ke bahasa inggrisnya di Indonesia di mana yak. Read the rest of this entry »
 
 

Switch to our mobile site